Dla każdego coś miłego – Festiwal Kulinarny w Piaskach
Mieszkańcy mogli spróbować m. in. „szarych klusek z kapustą”, zupy serowej, „pyrek z gziką”, domowych pasztetów, zupy gulaszowej, bigosu cygańskiego, „chleba ze smalcem i ogórkiem”, tortów malinowych, serników i deserków. Potrawy cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczestników. Siedząc wygodnie w „wiejskiej zagrodzie” przygotowanej na ten dzień na płycie boiska, można było posłuchać uczniów ogniska muzycznego działającego w GOK – u. Na scenie zaprezentowali się zarówno soliści, jak również zespoły młodzieżowe, dla wielu z nich był to pierwszy publiczny występ. Czas biesiadowania umilił także występ zespołów: Relax Orkiestra, tria gitarowego HEFEZ, Electric Duo i Kapeli Podwórkowej Piaskowianie. Dodatkowo przygotowano także warsztaty rękodzielnicze, a ich uczestnicy przygotowywali sznurkowe bransoletki i breloczki. Można było również obejrzeć wystawę prac podopiecznych ogniska plastycznego, a także prace przygotowane na zajęciach z rękodzieła i rzeźby. Do swojego ogródka zapraszała także restauracja „Cztery Gary”. Tanecznym krokiem festyn zakończył zespół EFEKT.
Wydarzenie realizowane było w ramach projektu: Festiwal Rękodzielniczy i Kulinarny” dofinansowanego ze środków Programu Grantów Społecznych Powiatu Gostyńskiego.