W swoich działaniach kultywują idee zapoczątkowane przez ich babcie i mamy, aktywnie działają i organizują życie w swoich wioskach, modernizują świetlice, budują place zabaw. Od wielu lat przygotowują najlepsze wypieki na dożynki, spotkania wiejskie i pikniki. Wyszukują – z domowych zapisków mam i babć przepisów, które potem wspólnie przygotowują. Często mówią głośno, że wokół pełno niezdrowej, “bylejakiej” i niesmacznej żywności. Boleją nad tym, że dzieci i całe rodziny jedzą szybkie niezdrowe posiłki. Działając od lat na niwie społecznej przygotowując posiłki, zawsze dokładały starań aby ciasta, soki, przetwory proponowane gościom nie tylko smakowały ale były przede wszystkim zdrowe. To, co na co dzień jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Niezdrowa, ciężkostrawna dieta szybko odbija się na stanie organizmu, a także na wyglądzie. Nadmiar złej jakości tłuszczów i zbyt dużo cukru powoduje nie tylko przyrost kilogramów, ale też zaburzenia w pracy narządów wewnętrznych. Szybko też widać to w naszym wyglądzie – pojawiają się zmarszczki, skóra staje się szara i niezdrowa, a włosy tracą blask i mają skłonność do wypadania. Wystarczy zmienić dietę na lepszą i do codziennych posiłków dorzucić kilka prozdrowotnych składników, a szybko poprawi się nasze zdrowie i uroda, a organizm będzie starzał się zdecydowanie wolniej.
Stąd pomysł stworzenia wielkiej księgi zdrowej żywności. Chcą w ten sposób zachęcić swoje koleżanki, sąsiadki, mamy i własne córki do spoglądania na swoje ogródki i sady jako na miejsce gdzie można znaleźć produkty do stworzenia zdrowych specjałów. Panie postanowiły, że “zdmuchną kurz” ze starych pożółkłych kartek skrywanych w domowych zeszytach i przygotują zdrowe przetwory, którymi poczęstują swych gości.
Jesień to czas przygotowywania przetworów, nie inaczej jest w Kołach Gospodyń działających na terenie Gminy Piaski. Dzięki wsparciu w ramach Programu Grantów Społecznych kwotą 2000 zł realizowany jest projekt: „Zdrowy smak wiejskich specjałów”. Wśród lokalnych produktów przygotowano dżemy z czarnej porzeczki, soki wiśniowe, dżemy truskawkowe i morelowe, a także przetwory ze śliwek i sok z mięty. Wcześniej odbyły się także warsztaty kulinarno /dietetyczne, a także spotkanie informacyjne dla Kół Gospodyń Wiejskich. Efektem projektu będzie przygotowanie 180 sztuk zdrowych przetworów opisanych i ozdobionych rękodziełem Warsztatów Terapii Zajeciowej.