EKO FESTYN 2017
Stowarzyszenie Miłośników Muzyki Świętogórskiej im. Józefa Zeidlera, Kongregacja Oratorium Świętego Filipa Neri, Duszpasterstwo Młodzieży Oratoryjnej, Gmina Piaski, Nadleśnictwo Piaski, Gminny Ośrodek Kultury w Piaskach, Zespół Szkół w Piaskach byli organizatorami dziesiątego – jubileuszowego EKO Festynu na Świętej Górze. W tym roku odbywał się on pod hasłem „Duch Boży nad wodami” W tym roku odbył się on nieco później ze względu na remont ołtarza polowego, jednak jak co roku nie zabrakło na nim rodzinnych atrakcji . Tradycyjnie całość rozpoczęła Msza święta w intencji pracowników Nadleśnictwa Piaski, po której zebrani mogli wysłuchać koncertu Świętogórskiej Orkiestry Dętej. W części artystycznej z recitalem wystąpił Radek Roszak oraz zespoły działające w Gminnym Ośrodku Kultury w Piaskach, a na zakończenie zaprezentował się zespół ELEOS. Podczas trwania festynu organizatorzy przygotowali wiele atrakcji – parada motocykli, dmuchane zamki, konkurs ekologiczny, w którego finale wystąpili – Iwona Adamczak, Maria Burda i Michał Rogasik z Szelejewa i to właśnie ten ostatni wykazał się największą wiedzą ekologiczną i otrzymał nagrodę główną – rower. Wszyscy startujący w konkursie otrzymali upominek – torbę ekologiczną. Odwiedzający festyn mogli obejrzeć wystawę plenerową „Wpływ kopalni węgla brunatnego na zasoby wodne”. Stoiska ekologiczne przygotowały placówki oświatowe – „Energię czerpiemy z natury” Zespół Szkół Zawodowych i „Rusz po zdrowie” Zespół Szkół Rolniczych w Grabonogu. Na eko- wystawę i konkurs łuczniczy zapraszało Nadleśnictwo Piaski. Wiele atrakcji czekało także na dzieci – malowanie szkła proponowała firma ARDAGH GROUP, a lepienie gliny Pracownia Sztuki Użytkowej alecudo.pl. Gry i zabawy dla najmłodszych przygotował Gminny Ośrodek Kultury w Piaskach oraz Zespół Szkół w Piaskach. Na edukację ekologiczną zapraszała także firma REKOPOL – Organizacja Odzysku Opakowań. Podczas festynu zbierano także środki finansowe w ramach akcji „Postawmy Stasia na nogi”. 4 tysiące litrów zupy ogórkowej w największym garnku w Polsce przygotował Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego, który tego dnia pracował z Mateuszem Biernatem – młodym uczestnikiem programu Master Chef Junior. Tegoroczny festyn zakończył występ zespołu „U studni” i Antonina Krzysztoń.