Zdrowy smak wiejskich specjałów
Włączają się w realizację działań lokalnych, a często są ich inicjatorami. W swoich działaniach kultywują idee zapoczątkowane przez ich babcie i mamy. Aktywnie działają i organizują życie w swoich wioskach, modernizują świetlice, budują place zabaw. Od wielu lat przygotowują najlepsze wypieki na dożynki, spotkania wiejskie i pikniki. Wyszukują – z domowych zapisków mam i babć - przepisów, które potem wspólnie przygotowują. W związku z tym powstał pomysł stworzenia „wielkiej księgi zdrowej żywności”. Pani z Kół Gospodyń Wiejskich chcą w ten sposób zachęcić swoje koleżanki, sąsiadki, mamy i własne córki do spoglądania na swoje ogródki i sady, jako na miejsce, gdzie można znaleźć produkty do stworzenia zdrowych specjałów. Panie postanowiły, że odszukają przepisy spisane na starych, pożółkłych kartkach, które skrywają domowe zeszyty i przygotują zdrowe przetwory, którymi poczęstują swych gości. Tak zrodził się pomysł projektu „Zdrowy smak wiejskich specjałów”, który jest realizowany w Gminie Piaski przez Koła Gospodyń Wiejskich z Rębowa, Grabonoga i Szelejewa.
W ramach projektu, mającego na celu ukazanie miejscowej tradycji kulinarnej jak najszerszej liczbie odbiorców, przygotowany zostanie film, który będzie dostępny poprzez kanał You Tube. Film przedstawiający prace nad przetworami zostanie również opatrzony muzyką Kapeli Piaskowianie, która w tym roku obchodzi 30 – lecie, Kapeli Fakiry oraz Kapeli Śląskie Bajery. Podjęte działania mają zapoczątkować tworzenie „szlaku kulinarnego” na terenie Lokalnej Grupy Działania Gościnna Wielkopolska. Akcja ta ma na celu pokazać mieszkańcom, jak ważnym i docenianym elementem jest lokalna tradycja. Ma ona wzbudzić w nich poczucie dumy z tego skąd pochodzą, z faktu, że to właśnie tutaj rodzi się zdrowa żywność dostarczana na stoły w całej Polsce. Do tej pory w ramach projektu odbyły się warsztaty kulinarno/dietetyczne (ze specjalistą zdrowego żywienia). W ten sposób, korzystając nie tylko ze zdrowych produktów, własnych sprawdzonych przepisów, ale przede wszystkim z konsultacji ze specjalistą, członkinie kół rozpoczęły swe działania. Zakupiono dla każdego KGW robot kuchenny, w celu usprawnienia prac podczas przygotowywania przetworów. Panie zebrały z własnych przydomowych ogródków owoce, warzywa, zioła oraz zakupiły inne niezbędne produkty na przetwory oraz ich przygotowanie. Każde z trzech Kół Gospodyń Wiejskich przygotowało zaprawy, soki lub przetwory z tego, co można znaleźć w przydomowym ogródku. W sumie powstało sześć różnych produktów: gruszka w syropie, konfitury z malin, dżem z korbola, sok z aronii, sok z czarnego bzu (hyćki), mus jabłkowy, kompot jabłkowy.
Zakupiono materiały lub usługi niezbędne do wykonania opakowań i etykiet - przetwory zostały opatrzone logiem i unikatowym opakowaniem. Panie z KGW zapoczątkowały w ten sposób działania zmierzające do krzewienia idei zdrowych posiłków i stworzyły lokalne, zdrowe przysmaki, których oferta będzie się w przyszłości poszerzać się o nowe przetwory. Powstaje także film, który będzie dostępny poprzez kanał You Tube. Film przedstawiający prace nad przetworami według babcinych przepisów, przygotowanych ze zdrowych lokalnych produktów. Dokonano nasadzeń drzew owocowych - Koła Gospodyń Wiejskich dostrzegają też rolę odtwarzania stanu drzew owocowych w przydomowych ogródkach, w których królują dziś tuje, świerki i inne drzewa iglaste. Stąd pomysł, aby nasadzić drzewa owocowe (30 szt - śliwy, jabłonie, grusze itp.) w swoich ogrodach. W przyszłości będzie to przyczynkiem do zdrowych domowych zapraw. Prezentacja przetworów “Lokalnej marki” podczas „Festiwalu Smaku” odbyła się w Gminnym Ośrodku Kultury w Piaskach w dniu 29 listopada.
„Festiwal Smaku” został okraszony muzyką kapel podwórkowych, które brały udział w nagrywaniu filmu. W sumie w ramach projektu powstało 400 sztuk zdrowych zapraw lub soków (w wyjątkowych słoikach). Gotowe produkty zostaną przekazane podczas lokalnych wydarzeń, mieszkańcom powiatu gostyńskiego.
Szansą na rozwój działań projektowych jest zaangażowanie Lokalnej Grupy Działania Wielkopolska Gościnna i Międzygminnego Związku Turystycznego Gościnna Wielkopolska, które są żywo zainteresowane rozwijaniem produkcji okazjonalnej zdrowej żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich. Priorytetem Strategii Lokalnej Grupy Działania i Związku Turystycznego jest kultywowanie i budowanie lokalnej tożsamości, oraz wytwarzanie zdrowej żywności poprzez przywracanie "babcinych" potraw i przepisów.
Projekt „Zdrowy smak wiejskich specjałów” realizowany prze Fundację Miejsce Moje jest współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w ramach zadania publicznego „Nasza wieś, naszą wspólną sprawą” którego celem jest wspieranie zadań publicznych Województwa Wielkopolskiego w dziedzinie działalności wspomagającej rozwój obszarów wiejskich