Największe wydarzenie kulturalne powiatu gostyńskiego zgromadziło tłumy. Mieszkańcy chętnie gotowali z Janem Kuroniem, odwiedzali chlebowe przedszkole, wiejskie targowisko czy stoiska lokalnych producentów. Na deser wystąpiły lokalne zespoły oraz gwiazda wieczoru -Halina Mlynkowa.
Dożynki archidiecezjalno – powiatowe już za nami. Na Świętej Górze 15 sierpnia odbyło się wydarzenie promujące „Dobre Smaki Powiatu”. Mszę dożynkową koncelebrował bp. Grzegorz Balcerek. Delegacje z 39 parafii przygotowały wieńce. Komisja konkursowa wybrała spośród nich trzy najlepsze. Nagrody trafiły do Koła Gospodyń Wiejskich w Zalesiu, Dekanatu Lwóweckiego – parafii Miedzichowo oraz Dekanatu Obornickiego.
Zaprezentowali się lokalni przedsiębiorcy, na wiejskim targowisku można było kupić najlepsze produkty prosto od producenta, z dziećmi gotował Jan Kuroń. Kolejny raz przyznano też certyfikaty „Dobre Smaki Powiatu” – tym razem jednak wybrali je mieszkańcy w głosowaniu, które odbyło się na łamach tygodnika „Życie Gostynia”. Tymi wyróżnionymi okazali się: Zakład Mięsny Józefa Konarczaka, który został nagrodzony za polędwicę staropolską, Piekarnia-Ciastkarnia Grzegorza Jesiaka za kostkę alpejską, Zakład Mięsny Mariana Kaczmarka za kiełbasę biskupiańską, Piekarnia CiastkarniaCiążyńscy za chleb razowy oraz Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu za masę krówkową kajmak.
Kolejny raz chętni mogli dołączyć do bazy potencjalnych dawców szpiku. Wolontariusze DKMS zarejestrowali łącznie 38 osób.
Na scenie zaprezentowały się również lokalne zespoły: „Jaffa”, chór: „Zaczarowana melodia”, „Cztery Mile Lasu” oraz „Budka Band”. Gwiazdą wieczoru zaś była Halina Mlynkowa. Wydarzenie, które współorganizowane przez powiat gostyński, gminę Piaski oraz Kongregację Oratorium św. Filipa Neri w Gostyniu zgromadziło tłumy. Partnerem był Samorządowy Fundusz Poręczeń Kredytowych Sp. z o. o.
/info: www.powiat.gostyn.pl/