Oprócz tradycji, bajkowego klimatu, mają również niezapomniane zapachy i smaki. Każdy pamięta unoszących się w kuchni aromat suszonych grzybów, kapusty, maku, ryby. Dorośli chętnie wracają do smaków z dzieciństwa i w swoich domach kultywują tradycje, które przekazali im ich rodzice, znajomi. Każda wigilijna potrawa ma swój niezapomniany smak. W tym roku uczniowie klasy III Szkoły Podstawowej w Bodzewie realizują projekt ,,Smaki świata”. Poznają tradycyjne dania innych państw. Samodzielnie, we własnym zakresie je przygotowują. Jedną z tradycyjnych potraw stołu wigilijnego, w naszym kraju są pierogi. Dzieci przygotowały je na klasowe spotkanie kilka dni wcześniej. Wykonanie takiej potrawy nie jest wcale łatwe. Wskazówek i rad udzielała pani Żaneta Marcinkowska, absolwentka naszej szkoły, która jest wykwalifikowaną kucharką. Dzięki niej, dzieci poznały przepis na pyszne ciasto i zaznajomiły się z tajnikami lepienia pierogów tak, aby w czasie gotowania żaden z nich się nie otworzył i nie wypłynął z nich farsz. Za wszystkie rady i pomoc – dziękujemy. Pierogi się udały, dzieci były przeszczęśliwe mogąc samodzielnie przygotować farsz (krojenie kapusty, pieczarek, cebuli), a samo wykrawanie i lepienie pierogów dla wielu było pierwszym zderzeniem się z pracami w kuchni. Ich zapał, zaangażowanie, radość i duma z efektów własnej pracy, świadczą o tym, że takie praktyczne zajęcia są doskonałą formą nauki i warto je realizować.