Spotkanie było pierwszym etapem projektu Ziemniaczana Biesiada realizowanego przez Radę Sołecką, z Programu Grantów Społecznych, dofinansowanego przez Stowarzyszenie Dziecko. Warsztaty przeprowadziły 3 panie z Koła Gospodyń Wiejskich: p. Janina Przybylak, p. Maria Jezierska i p. Cecylia Żalik. Doświadczone gospodynie podczas przygotowywania poszczególnych dań dzieliły się swoją wiedzą i umiejętnościami z koleżankami i młodzieżą. Udzielały ważnych wskazówek i cennych uwag przy przyrządzaniu każdej z potraw. Panie przy pomocy wszystkich uczestników warsztatów przygotowały następujące potrawy ziemniaczane: zapiekankę ziemniaczaną, kluski śląskie, chłodnik pani Janki ze smażonymi ziemniakami, szare kluski z kwaszoną kapustą, kopytka z boczkiem, placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane z ogórkowym sosem oraz roladę ziemniaczaną.

Zaprezentowane potrawy będą kosztować wszyscy mieszkańcy podczas drugiego etapu Ziemniaczanej Biesiady, która już wrześniu.