Reprezentantki gotowały
Koła rywalizowały ze sobą w dwóch kategoriach: na najlepszą potrawę i wypiek. Głównym wymogiem konkursu było wykorzystanie w swoich potrawach wyrobów Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Komisja konkursowa w składzie: zastępca prezesa SM Antoni Stelmaszyński, przewodniczący Rady Nadzorczej Andrzej Kubiak, starosta gostyński Robert Marcinkowski oraz uczestniczka II edycji programu Masterchef Jolanta Kleser kosztowała i oceniała prezentowane potrawy oraz sprawdzała ilość wykorzystanych produktów SM.
Panie z KGW Smogorzewo wystartowały w kategorii na najlepszy wypiek, rozpieszczając podniebienia komisji swoim pysznym „TOFFI”. Z kolei panie z KGW Grabonóg zgłosiły swój udział w dwóch kategoriach serwując „Złocistego kurczaka skąpanego w ryżu pod śmietankową pierzynką” oraz ciasto „Niebiańska pokusa.” Razem z reprezentantkami Gminy Piaski na gostyńskim rynku swoje potrawy do konkursu zgłosiły również panie z KGW z Głuchowa, Siemowa, Chwałkowa, Starej Krobi, Kosowa, Pasierb i Chumiętek. Organizatorami konkursu była Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu oraz Powiat Gostyński.