Produkty podstawowe obejmują produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby uprawne, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego (np. grzyby, jagody).

Dostawy bezpośrednie obejmują produkty pochodzenia roślinnego pozyskane z produkcji podstawowej oraz środki spożywcze pochodzące z tych produktów lub surowców w postaci kiszonej lub suszonej.

Dostawa bezpośrednia dotyczy dostaw produktów produkcji pierwotnej w małych ilościach do konsumentów finalnych (np. sprzedaż na targowiskach), zakładów detalicznych zaopatrujących konsumentów finalnych (np. sklepy), dostawy bezpośrednio do szkół, szpitali czy restauracji.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi rolnicy prowadzący działalność w ramach produkcji pierwotnej oraz dostaw bezpośrednich powinni zgłosić się do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego właściwego ze względu na siedzibę lub miejsce prowadzenia działalności z wnioskiem o wpis do rejestru. Podmioty działające na terenie powiatu gostyńskiego powyższe wnioski winni składać do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gostyniu. Wzór wniosku o dokonanie takiego wpisu można uzyskać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gostyniu przy ul. Wrocławskiej 8, pokój nr 4, 14 lub pobrać ze strony internetowej pod adresem www.psse-gostyn.pl.

Zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gostyniu uzyskuje się na podstawie złożonego przez producenta/dostawcę wniosku.

Producenci i dostawcy, którzy zostali już wpisani do rejestru zakładów powinni informować Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gostyniu o wszelkich zmianach dotyczących wpisu (np. zmiana profilu działalności, zmiana właściciela, zmiana adresu zamieszkania właściciela).

Rejestracja ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności oferowanej konsumentom zgodnie z zasadą „od pola do stołu”.

Bardziej szczegółowych informacji udziela się w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gostyniu przy ul. Wrocławskiej 8 od poniedziałku do piątku w godzinach 725 - 1500.
Warunki i zasady sprzedaży żywności w ramach produkcji podstawowej i dostaw bezpośrednich regulują w szczególności następujące akty prawne:

1. ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.),
2. rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112, poz. 774),
3. rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 r., z późn. zm.).
4. rozporządzenie (WE) 178/2002