Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, bo o nim mowa, przyciągnął na wewnętrzny dziedziniec klasztoru kilkanaście kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z całej Wielkopolski. Kulinarne zmagania odbyły się w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa na ciepło i wyrób cukierniczy. Powiat Gostyński reprezentowały KGW z Siemowa, Wymysłowa i Grabonogu.

Na wszystkich stoiskach znalazły się same smakołyki. Nie zabrakło dań poza konkursowych w postaci zakąsek, sałatek, różnego rodzaju mięs i ciast. Panie z Wymysłowa nie zapomniały o biskupiańskim „akcencie”. Wszystkie miały czerwone korale i chusty biskupiańskie, a do aranżacji stoiska wykorzystały materiały promujące Biskupiański Szlak Kulinarny. Dużym powodzeniem cieszył się również przewodnik kulinarny „Biskupizna ze smakiem”. Głównym organizatorami konkursu byli: samorząd Powiatu Gostyńskiego, sieć Hoteli Pietrak z Gniezna oraz Marian Poślednik Senator RP. Partnerami konkursu były gminy Krobia i Piaski. Patronat honorowy objął natomiast Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Konkursowej rywalizacji towarzyszyła konferencja zorganizowana przez Stowarzyszenie LGD Gościnna Wielkopolska, na której przedstawiono rolę oraz znaczenie podejścia Leader w rozwoju obszarów wiejskich. Poprzez prezentację zrealizowanych przedsięwzięć przedstawiono dobre praktyki współpracy. Swoje małe projekty, wspierane przez LGD Gościnną Wielkopolskę prezentowali m.in.: przedstawiciele gminy Miejska Górka, Pakosław, Krobia, Dolsk, ale również Muzeum Stolarstwa i Biskupizny z Krobi. Całość konferencji zakończył pokaz mody „PARYSKI szyk BISKUPIAŃSKI dryg”, po którym nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego. Niestety żadne z KGW reprezentujących nasz powiat nie zdobyło tytułu.

Wśród dań na ciepło najlepsze okazały się roladki z karkówki przygotowane przez Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Natomiast w kategorii wyroby cukiernicze zwyciężyły kopczyki nowomiejskie. Wszystkie uczestniczki Konkursu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej otrzymały wyróżnienia i upominki rzeczowe. O oprawę artystyczną zadbali: kapela „Malińczoki” z Piasków, zespól „Róża” z Niechanowa oraz chór z gminy Rzechty. Głównym celem kulinarnych zmagań była promocja regionu poprzez ekspozycję potraw kojarzonych z Wielkopolską oraz wymiana kulinarnych doświadczeń.

info: powiat.gostyn.pl