KONFERENCJA "KULINARNE ODKRYCIA GOŚCINNEJ WIELKOPOLSKI"
Podczas konferencji, która odbyła się 22 listopada 2013r. w Ośrodku Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej w Miejskiej Górce, goście wysłuchali dwóch wykładów. Dotyczyły one roli i sposobu budowania marki produktów lokalnych Gościnnej Wielkopolski. Jednym z najciekawszych i budzących największe emocje punktów programu były prezentacje kulinarnych odkryć metodą „pecha kucha", przygotowane przez uczestników wspomnianych już warsztatów. Razem przedstawiono jedenaście prezentacji, które opowiadały o tym, co można zjeść na terenie Gościnnej Wielkopolski. Dla prezenterów wyczyn był to nie lada, bowiem musieli zmieścić się w ostrym reżimie czasowym 6 minut i 40 sekund. „Pecha kucha" (wymawiane jako: „peczakcza") jest bowiem nowoczesną metodą prezentacji, której celem jest zaciekawienie słuchających i przekazanie jak najwięcej informacji w tak krótkim czasie. Przewiduje ona 20 slajdów, po 20 sekund każdy. Panie przygotowały się do tego wyzwania wyśmienicie.
Punktem kulminacyjnym konferencji był pokaz kulinarny przygotowany przez jednego z szefów kuchni Pałacu w Pakosławiu - pana Piotra Ostrowskiego. Na scenie zaprezentował sposób przygotowania zupy kremu z porów oraz bigos z grzybów Shii - Take, które dostarczyli ich producenci z Jutrosina - państwo Krystyna i Zygmunt Drzażdżyńscy. Długie kolejki do degustacji są dowodem na to, że dania prezentowały się i smakowały wyśmienicie.
W Gościnnej Wielkopolsce można naprawdę pysznie zjeść. Zapraszamy!