Sołectwo Szelejewo Pierwsze w czołówce sołectw województwa wielkopolsk
20 grudnia 2016 r. na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyła się gala i zarazem drugi etap konkursu „Jeden Dzień w Sołectwie”, organizowanego przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Wielkopolskiego. Sołectwo Szelejewo Pierwsze zajęło w nim zaszczytne - 4 miejsce, spośród 142 sołectw biorących udział w konkursie i zdobyło nagrodę finansową w wysokości 5 000 zł na cele statutowe.
Konkurs „Jeden Dzień w Sołectwie” składał się z dwóch etapów:
I etap – wybór najlepszego projektu;
II etap – wybór 10 najlepszych potraw regionalnych.
Projekt sołectwa Szelejewo Pierwsze pn. „ Spróbuj z nami potraw z bani” polegał na zaproponowaniu aktywnego spędzenia jednego dnia na terenie sołectwa i jego najbliższej okolicy wraz z propozycją potrawy regionalnej na zimno jako atrakcji, z uwzględnieniem walorów przyrodniczych, kulturowych, regionalnych i historycznych. W nagrodzonym projekcie sołectwo zaoferowało trasę nordic walking – Szlakiem Zapłociowych Ścieżek, poznanie lokalnych zasobów architektury wiejskiej, zwiedzanie pałacu w Szelejewie, uroczy kościółek, leśniczówkę, miejscowego OSP oraz poczęstunek na terenie rekreacyjnym „Żgaliny”.
Drugim etapem konkursu była degustacja i ocena przygotowanych potraw regionalnych. Sołectwo Szelejewo Pierwsze przygotowało „Żgalińską pierś z gęsiny ze szpinakiem w sosie z bani na ostro” oraz babeczki z bani.
Sześcioosobowa komisja w skład której wchodzili m.in. Marzena Wodzińska - członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego, Mariola Górniak – dyrektor Departamentu Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Ireneusz Niewiarowski – prezes Krajowego Stowarzyszenia Sołtysów i dr Roman Dawid Tauber – rektor uczelni WSHiG w Poznaniu, kucharz -ekspert gastronomii międzynarodowej i szef Stowarzyszenia „Master Chef de Brasil”, oceniała projekt według takich kryteriów jak: wpływ na integrację mieszkańców, zasięg oddziaływania, trwałość, innowacyjność, atrakcyjność, oryginalność i tradycja w proponowanej potrawie regionalnej, wykorzystanie produktów lokalnych. Te wszystkie cechy zostały docenione i zauważone w szelejewskiej potrawie i zapewniło miejsce w zwycięskiej czołówce.