Z Piasków do MasterChefa
Dla Agnieszki Gorwy i Marty Radoły z klasy I gimnazjum oraz Weroniki Jakubowskiej i Zofii Mikstackiej z klasy II gimnazjum piątek 5 grudnia okazał się wyjątkowo bogatym w doświadczenia i szczęśliwym dniem.
Zmagania kulinarne poprzedził się wykład prowadzony przez panią dietetyk Sabiną Mikołajską, która przybliżyła uczestnikom zagadnienie zdrowej diety oraz rodzajów i skutków chorobowych zaburzeń odżywiania. Następnie pani Dorota Parzy, pracownik Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Gostyniu wyjaśniła w przystępny sposób tajemnicze skróty i symbole znajdujące się na etykietach produktów spożywczych. Na koniec tej części pani Małgorzata Jasik, pracownik „Sanepidu” w swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na znaczenie kluczowego elementu zdrowego tryby życia jakim jest aktywność fizyczna.
Po wykładach rozpoczęła się część konkursowa. Każda z drużyn wylosowała stanowisko do pracy oraz zestaw potraw do przygotowania. Wyposażenie stanowisk i propozycje menu zostały przygotowane przez restaurację „Impresja” z Borku Wlkp. Właścicielka restauracji, pani Małgorzata Galeja oraz kucharze służyli uczniom pomocą i radą podczas przygotowywania potraw. Drużyna Zespołu Szkół w Piaskach wylosowała zestaw z poziomu 1 oceniany jako trudny, ale poradziła sobie znakomicie. Zarówno przystawka w postaci kanapek, jak i danie główne składające się z filetu z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozarellą oraz sałatki tysiąca wysp nie okazały się problemem. Dzieło kulinarne uczennic zwieńczył deser bezowy z bita śmietaną, serkiem mascarpone i owocami. Taki zestaw dań podany na własnoręcznie zastawionym stole zapewnił Agnieszce, Marcie, Weronice i Zosi uznanie jury i pierwsze miejsce w konkursie. Za pyszne reprezentowanie szkoły dziękujemy i gratulujemy zwycięstwa!