Projekt państwa Walkowiaków obejmował regionalne warsztaty edukacyjne tradycyjnego wypieku chleba, budowy pieca chlebowego i wędzarni z wyposażeniem jako zachowanie dziedzictwa kulturowego, budownictwa wiejskiego, kultywowanie tradycyjnego rzemiosła, zwyczaju zwiększającego atrakcyjność turystyczną gospodarstwa agroturystycznego wraz z imprezą promującą. Projekt realizowany był w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju Lokalnej Grupy Działania „Gościnna Wielkopolska.”
Uczestniczki warsztatów miały okazję poznania budowy wolno stojącego pieca do wypieku chleba, który znajduje się w gospodarstwie państwa Walkowiaków oraz poznania wykonawcy p. Leszka Niestrawskiego.
Panie z Grabonoga wraz z panią dr inż. Anną Grześkowiak-Przywecką kustosz i kierownika Działu Historii Wsi, Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego Muzeum Narodowego w Szreniawie w niedzielę 27 września przygotowały wspólnie „premierowy” wypiek chleba pszennego, którym gospodarze w dniu następnym częstowali przybyłych na degustację gości. Z kolei w poniedziałkowy poranek odbył się pokazowy wypiek chleba żytniego.
Zaproszeni goście wśród, których byli m.in. wójt Gminy Pakosław- Kazimierz Chudy, wójt Gminy Piaski- Zenon Norman, szefowa działu marketingu pałacu w Pakosławiu, dyrektorzy szkół, placówek edukacyjnych, ośrodków kultury i stowarzyszeń oraz TV uczestniczyli w pokazowym wypieku chleba w nowo wybudowanym piecu. Gdy bochenki zostały włożone do rozgrzanego pieca, w między czasie wszyscy zebrani mieli okazję wysłuchać prezentacji pani kustosz nt. tradycyjnego wypieku chleba oraz obejrzeć relację fotograficzną z wyrobu ciasta chlebowego i jego przygotowań, które prowadziły panie z Grabonogu wraz z panią kustosz, opowiedzianą i skomentowaną przez sołtys wsi Małgorzatę Szuba.
Po części oficjalnej, nadszedł czas na degustację cieplutkiego chleba, którego zapach roznosił się po całej wiosce. Można było spróbować chleba ze smalcem, gzikiem, konfiturą czy miodem, jednak najlepiej smakował bez zbędnych dodatków.
Panie Małgorzata, Agnieszka i Dominka bardzo serdecznie dziękują Państwu Beacie i Wojciechowi Walkowiakom za miły i sympatyczny pobyt, gościnę i możliwość uczestnictwa w „premierowym wypieku chleba” i już w swoich głowach planują spotkanie dla pozostałych pań z Grabonoga, by również miały możliwość poznania historii chleba.